Få Styr På Din Rosacea

Flere oplever at få problemer som rosacea i huden. Det kan begynde med en let og hurtig rødmen i dit ansigt en del år før rosacea for alvor starter. Og den kan provokeres af UV-stråler, stress og af din kost. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at reducere den og komme den til livs.
Men hvad er rosacea, hvorfor opstår den og hvordan kommer du af med den igen? Dewy This Sofie Jørgensen og hudlæge Johan Poulsen forklarer.

Hvad er rosacea?
”Rosacea er en inflammatorisk talgkirtelsygdom, der primært foregår i hudens bindevæv rundt om talgkirtlerne. Den kan vise sig i dit ansigt som rødme og knopper. Rosacea kan være genetisk arvelig og kan blandt andet provokeres af ingredienserne i de hudplejeprodukter du bruger”, fortæller dermatolog Johan Poulsen. Han forklarer at de irritative ingredienser f.eks. kan være alkoholer, konservering og SLS, men at det er meget individuelt, hvad man reagerer på.

Derudover forværres hudtilstanden af UV-lys hos helt op til 80 procent af de, der slås med rosacea.

”Der eksisterer en lang række teorier bag rosacea – øget forekomst af Demodex – små mikrober, som normalt findes i talgkirtelåbninger, en større mængde af bakterien Helicobacter i mavesækken, og formentlig også en ændret mikroflora i tarmene.

Inden en decideret rosacea for alvor begynder, oplever mange en flerårig periode med tendens til ansigtsrødme kaldet ”flushing”. Ligesom rosacea kan flushing udløses af fysisk og psykisk stress, af fødevarer med et højt histaminindhold f.eks. fisk og skaldyr og af krydret mad og alkohol. Varme, kulde og motion kan også fremprovokere flushing”, siger Poulsen.

Hvordan behandler man rosacea?
”Rosacea og flushing kan behandles lokalt med receptpligtige cremer, så som azelainsyre. Dermatologen kan behandle sværere tilfælde med kemisk peeling, typisk salicylsyre i høj koncentration, eller med tabletpræparatet isotretinoin.

Karudvidelser som resultat af hyppig flushing kan fjernes med laser hos en dermatolog, men skal først tages i brug, når du har fået din rosacea under kontrol”.

Hvad kan man selv gøre?
Det tager tid at få dæmpet rosacea, så det handler også om at være konsekvent og tålmodig. Ifølge Johan Milling Holk Poulsen er afstressning vigtig. Samtidig skal du være forsigtig med at introducere din hud for nye hudplejeprodukter og vaner og i stedet holde din daglige hudplejerutine så simpel og enkel som muligt, så din hud ikke stresses yderligere.

Men der er heldigvis produkter, du med fordel kan tilføre: ”Kosttilskud og cremer med probiotika gavner din mikroflora i tarmen såvel som i huden. Få det ind i dine rutiner og anvend det dagligt.
Ved milde tilfælde af rosacea kan din hud have gavn af produkter med lave koncentrationer af AHA eller BHA, som f.eks. en ansigtsmaske en til to gange ugentligt med ingredienserne i, fordi de dæmper inflammation i huden”, forklarer han.

Hvad du skal huske
Undgå det, der trigger din rosacea som varmepåvirkning, alkohol, krydret mad og skaldyr. Modvirk tør og udsat hud indefra med essentielle omega 3 olier, og indtag probiotika, der styrker dine gode tarmbakterier, hvilket også har en positiv effekt på huden. Reducer din stress. Og lad være med at udsætte din hud for mere UV-lys end nødvendigt – solhat og parasol er altid en god investering. Brug fugtgivende hudplejeprodukter, rens huden med et mildt renseprodukt og vælg solbeskyttelse til en mere sensitiv hud, så der er mindst muligt, der provokerer din hud.

 

Tekst og foto Sofie Jørgensen, Dewy This

 

 

*GOOD TO KNOW
Hvis du har mistanke om at du har rosacea, så bestil tid til en konsultation hos din hudlæge og få det undersøgt og afklaret. Det er godt at tage rosacea i opløbet og få professionel hjælp, så du hurtigst muligt kan få styr på din hud igen.

 

 

 

HIDE COMMENTS (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.