Neel Engholm, Vegansk Kok

Neel Engholm, 33 år, har lavet menuer til nogle af Københavns mest populære veganske spisesteder. Nu har hun åbnet egen restaurant ”Plant Power Food” i hjertet af Nørrebro. Hun har netop udgivet sin første bog ”Plantebaseret Gourmet” med flere af sine bedste veganske madopskrifter.
Jeg besøgte Neel i hendes eget private køkken i lejligheden på Nørrebro. Læs om hvordan hun bliver inspireret til sin madlavning, hvad Neel spiser mest hjemme hos sig selv og hvordan hun lever sundt.

OM MADLAVNING OG INSPIRATION
Allerede da jeg var helt lille, begyndte jeg at interessere mig for at lave mad. Jeg har haft mine faste maddage siden jeg var fem år. Det at skabe noget og kunne give det til andre, synes jeg er fedt. Det er dejligt at gøre noget for andre. Specielt når man ved, at det er noget, der er godt for dem. Og det at vide, at den mad, jeg laver i køkkenet i min restaurant og som jeg har lagt min kærlighed i, kommer ud i dine celler. Det er jo det vildeste! Man bliver på en måde en lille del af flere hundrede mennesker – alle de mennesker man har lavet mad til.

Forretningsmæssigt er jeg inspireret af Matthew Kenney, der er vegansk kok, som nu er blevet verdenskendt. Han laver ret meget raw food og har åbnet restauranter mange forskellige steder. Jeg har været så heldig at deltage på nogle af hans kurser i USA. Jeg har også været oppe og arbejde i hans restaurant i LA. Han har i øvrigt skrevet forord til min bog.

Min inspiration til madlavning består af forskellige facetter – jeg flyttede til Barcelona som 19 årig, hvor jeg startede som kok i en vegansk restaurant. Hver dag skulle jeg lave en menu uden i forvejen at vide, hvad ejeren af restauranten havde købt af råvarer. Når jeg mødte åbnede jeg køleskabet og så hvilke råvarer der var til rådighed. Af dem lavede jeg forskellige retter til den samme dag. Min inspiration og udfordring var, at jeg havde et bestemt tidsrum og en række grøntsager, hvoraf jeg skulle lave en fuldendt ret.

Jeg bliver også inspireret af udtrykket af rå natur og sten. Jeg har arbejdet meget med foto. At fange detaljer i naturen og det smukke i forfald.
Jeg kommer fra en kunstnerfamilie, hvor min mor, far, søster og bedsteforældre er kunstnere.
Jeg synes, at kunst har rigtig meget at gøre med min måde at lave mad på. Jeg går op i, at det skal være smukt. Fordi det er vigtigt at give sig selv nogle gode oplevelser i alt, hvad du gør. Også den mad du spiser. Hvis din mad ser flot ud kan du automatisk også bedre lide den. Du får en bedre oplevelse og bliver mere positiv, når du sidder og spiser. Flot mad smager bare generelt bedre. Du spiser også med øjnene.
Smagen skal fuldende oplevelsen og jeg vil gerne have det simpelt. Du bliver stimuleret visuelt, så smagen skal være en behagelig oplevelse.

HVAD SPISER DU TIL DAGLIGT?
Jeg spiser alt forskelligt vegansk. Herhjemme spiser jeg tit morgenmad sammen med min datter. Jeg spiser havregryn med plantemælk og drikker kaffe.
Om fredagen laver jeg en kæmpe pastasalat, så er der til hele weekenden.

HVAD HAR DU I DIT KØLESKAB?
For det meste er der spidskål i mit køleskab, fordi det holder sig længe, og plantemælk, forskellige dips, saucer og grøntsager.
I min grønsagsskuffe er der altid løg, kartofler, broccoli og rodfrugter. Alt det, der kan holde sig i lang tid. Når jeg har travlt, så glemmer jeg, at det ligger der. Jeg synes det er ærgerligt, når jeg skal smide mad, der er blevet for gammelt ud.
Jeg laver ofte ”tøm køleskab retten” og undgår på den måde at råvarerne går til spilde.

HVILKEN SMOOTHIE LAVER DU?
Min favoritsmoothie er altid en med banan og havregryn, spinat og grønkål, lidt mango og cashewnødder og hvad, der nu lige er. Det er en rigtig god måde at få tømt madskuffen på.
Hvis du har nogle gode modne bananer, så smager smoothien grønt og sødt – jeg har altid bananer liggende.

DINE YNDLINGS SUPERFOODS?
Jeg elsker hvedegræs og chlorella, men ellers er mine favoritter banan, havregryn og kartofler.
Her hjemme er hørfrø og havregryn ligeså meget superfoods som acai, chiafrø og alle de andre, der er lidt mere eksotiske og fancy.

DAGENS RET
I dag har jeg lavet en salat med kål, kartofler og raw crackers, og lidt forskellige dehydrerede snacks. Det er en skøn og solid blanding, der er god for krop og sjæl. Jeg elsker kartofler og putter dem nærmest i alt for tiden. Kartofler er en nordisk superfood.

HVORDAN HOLDER DU DIG I FORM?
Jeg går ture. Jeg er ikke en person, der sidder og ser fjernsyn.
Har ikke rigtig tid til træning lige nu, og det bedste jeg har gjort for mig selv omkring det er at acceptere, at jeg ikke kan være 100 procent sund. Der har for eksempel været en periode, hvor jeg har kæmpet for at komme ned og træne flere gange om ugen. Det stressede mig, selvom det godt kunne være at jeg var fit og stærk og havde flotte arme.

SUNDHEDSSHOPPING
Jeg køber tit sunde råvarer i Netto. De har et godt udvalg af øko-grøntsager.
Jeg køber for det meste kartofler, avocado og banan.

HVAD ER DIT BEDSTE SUNDHEDSTIPS?
Sov mere. Tænk simpelt i din madlavning. Få de unødvendige olier ud af maden og få plads til flere grøntsager.
En nem og hurtig sund ret er ris og daal blandet sammen. Retten kan man fryse ned og varme op igen. Der er linser, kartofler og ris i og den fylder fint.

 

Tekst og foto Sofie Jørgensen, Dewy This

HIDE COMMENTS (2)
  1. She is one of the most inspiring people I know. Her food is pure art and beautiful experience for the taste buds. Every time. 🖤 one of a kind.

  2. Uuuh hvor yummi, meget inspireret TAK❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published.